Ljusnan

28 juli 2015

Det är mycket som har hänt i älven sen början av år 2000, då inledningen på ett omfattande fiskevårdsarbete sattes igång. Lyckade biotopåtgärder tillsammans med nya regler, börjar nu visa resultat.

Ljusdals fiskevårdsområdes del av Mellanljusnan, omfattar cirka 17 kilometer av den totalt 50 kilometer långa älvsträckningen. Morvallströmmen med sina 1,8 kilometer, är den första strömmen på sträckan, följt av den 4,7 kilometer långa Malmyrströmmen. Det sista strömpartiet, är den korta och strida Edängeforsen, cirka 300 meter lång. Vårt fiskevårdsarbete med biotopförbättringar och begränsningar i antalet fångade fiskar, samt ökade minimimått, ger sakta men säkert ett bättre fiske.

Regler

Flugfiskesträckan, den 450 meter långa övre delen av Morvallströmmen. Här får max 1 öring/harr behållas per dygn. Övriga sträckor spinn/flugfiske, max 3 fiskar får behållas per dygn. Minimimått på öring 40 centimeter och harr 35 centimeter. Fiske från båt ej tillåtet i strömmande vatten (Edängeforsen, Forsnäset-Morvall). Fisketid 15/5-30/9. Öringen fredad från och med den 1 september. Det är viktigt att alla följer de bestämmelser som gäller. Då kan vi alla glädjas åt riktigt fin harr och öring inom en snar framtid.
Fiske med agnad krok är förbjudet. Mask, maggot och alla levande/döda larver/betesfisk är förbjudet.

Flugfiske och vadning

Flugfiskaren hittar det bästa harrfisket vid Morvall- och Malmyrströmmen. Här är harren också störst. Öringfisket blir bättre och bättre för varje år och idag finns även chans till storöringar på flera kilo. Bästa sträckan för öring är övre delen av Malmyrströmmen. Älven är av storstenig karaktär, djup och svårvadad. En vadarstav är ett självklart inslag i utrustningen för säker vadning. Älven ändrar sig också i älvbotten från år till år, något som fiskaren med vadarbyxor bör ha i åtanke.

Bästa fisketid och vattenstånd

Kring midsommartid börjar åsandsländorna och nattsländorna kläckas i stort antal. Nattfisket i juli och höstfisket i september är också bra perioder för harren. Öringfisket är bäst på våren vid fallande vattenstånd.

Information om vattenstånd (Laforsen är referens)
Vattenregleringsföretagen>>
Hög nivå (svårt att vada): Över 140 M3/sek
Mellan: 100-140 M3/sek (bra fiskevatten)
Låg: 60-100 M3/sek

Länktips

Läs om Catch & Release»
 River Wild»
Karta med GPS-koordinater på Eniro»

Fiskekort:

Det är viktigt att alla löser fiskekort – det är den avgiften som gör att vi kan fortsätta att utveckla fisket till det bättre.

Här köper du fiskekort»

Fakta om älven Ljusnan

Ljusnan är 443 kilometer lång från fjäll till kust. Avrinningsområdet är 19 828 km2. Den rinner upp i nordvästra Härjedalen, flyter genom Härjedalen och Hälsingland
till Bottenhavet. Den är kraftigt utbyggd med 18 vattenkraftverk och var tidigare en
viktig flottningsled. Mellanljusnan (mellan Färila och Järvsö) är cirka 50 kilometer
lång. Då laxen kunde vandra i Ljusnan, tog den sig ända upp till Laforsen.
Ljusnan är Sveriges nionde längsta älv.