Leån

Leån rinner från Bäckesjön/Storsjön, och består av cirka 7,2 kilometer av omväxlande strömpartier, sel och en sjö. Leån bjuder ibland på trevliga överraskningar med stor harr och öring.

Med hjälp av bidrag från Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och en enormt stor arbetsinsats från styrelsen under 2014-2017 är nu Leån helt återställd till ursprung genom omfattande biotopåtgärder. Leån är riktigt intressant då den rinner helt outbyggd mellan två stora sjöar. Ljusdals FVOF gör bedömningen att det är ett av Hälsinglands intressantaste vattendrag när det gäller tillväxten på fisken. Varje år fångas grov harr och öring i ån.

Regler

  • Endast Catch & Release och kvoterat fiske med max 10 fiskare per dag. (Fiskekort köpes via Ifiske).
  • Endast flugfiske med flugspö tillåtet.
  • Endast en hullingsfri krok tillåten.
  • Krav på fiskerapport.
  • Fisketid 15/5-30/9.

OBSERVERA! Att fiske med agnad krok är förbjudet. Mask, maggot och alla levande/döda larver/betesfisk är förbjudet.

Endast Catch & Release och kvoterat fiske med max 10 fiskare per dag. (Fiskekort köpes via Ifiske).

Leån är en underbar å när förutsättningarna är de rätta. Här finns chans till välväxta harrar på gott och väl 1-1,5 kilo. Öringar som rör sig mellan Letssjön och Bäckesjön/Storsjön, med vikter på 1-5 kilo. Den stationära öringen blir inte så stor men fisk på upp till 0,5 – 1 kilo är ganska vanligt.

Länktips

Se film från Leån
Läs om Catch & Release»
Karta med GPS-koordinater på Eniro»

Fiskekort

Kan endast köpas via Ifiske. Här köper du fiskekort»

Fakta Leån

5,2 kilometer strömmande vatten. Totallängd Grådammen-Letssjön är cirka 7,5 km. I Leån simmar harr, öring, abborre och gädda. Leån är belägen 15 kilometer nordväst om Ljusdals centrum.

ANMÄL OLOVLIGT FISKE TILL FVO: 072-233 84 60, 070-253 74 79.